Kendinizi ve işinizi anlatır mısınız?
İsmim Zeliha Sever. 1977 doğumluyum. Ön lisans mezunuyum. Şirketimizin ön muhasebesi ile ilgileniyorum.

Babanızla çalışmaya, babanızın işini yapmaya ne zaman başladınız?
Evimizin karşısında zeytinyağı fabrikamız var. Çocukluğumuz orada geçti. Fabrikanın içinde büyüdük. O nedenle yeterince bu işin içinde olduğumuzu düşünüyorum. Daha sonraki yıllarda okul bittikten sonra babama muhasebede yardımcı oluyordum. İşe bir şekilde başlamış oldum.

Yeniden seçme şansınız olsa, yine bugün bu iş yapma kararı alır mıydınız?
Alırdım.
Bu işi yapıyorum çünkü…
Bu işi seviyorum çünkü bir sürü zeytinliklerimiz var ve ben o zeytinlikleri ileride başka ellerde görmek istemiyorum. Zeytinyağının önemini, kıymetini de biliyoruz.

Erkek kardeşiniz var mı?
Hayır. 3 kız kardeşiz.

Erkek kardeşiniz olsaydı yine bu pozisyonda olur muydunuz?
Olmazdım diye düşünüyorum.

Aile işinde babanızla çalışmanın kolaylıklarını ve zorluklarını anlatır mısınız?
Babam çok iyi bir insan ama aynı zamanda zor bir insan. Ama işler özelinde iyi anlaşıyoruz.

İş hayatında babanızla unutamadığınız, sizin için dönüm noktası olan bir anınız var mı?
Biz fuarlara katılmaya başladığımız yıllarda, İzmir’de bir fuarda standımıza bir editör gelmişti. Patron kim diye sordu. Bende babam olduğunu ancak şuanda başka görüşeler yaptığını, birazdan geleceğini söyledim. Biraz sonra babam geldi. Editöre gösterdim “Patronumuz” dedim. Babam “Yanılıyorsun. Aslında bu işin patronu sen olmuşsun.” dedi.

İş hayatınızda babanızın desteği ve güveni sizce önemli mi?
Babam benim idolüm. O desteği benim için çok önemli.

Toplumsal cinsiyet eşitliği açısından sizce kız çocuklarının kamusal alanlarda yer almasının önemi nedir?
Aslında hep kızlar dışlanıyor. Ama düşünce olarak, bir işi daha ileri götürmek amaçlı düşündüğümüzde kadınların daha faydalı olduğuna inanıyorum. Ben erkekler bazı konularda daha sığ düşündüğüne yada belli bir çerçeveden baktığına inanıyorum. Ama kadınların perspektifi daha farklı ve daha geniş. Kadınlara daha fazla güvenilmeli ve daha fazla iş verilmeli.

Baba mesleğini devam ettirmek nasıl bir duygu?
Baba mesleği çok güzel çünkü dedelerimizden gelen bir meslek bu. Bizim ayrıca yem gübre bayiliğimiz de var ama ben yağhanede çalışmayı çok seviyorum. Ve onun daha ileriye gitmesini istiyorum.

Babanızdan öğrendiğiniz üç prensip nedir?
Birincisi verilen söze sadık olmak. İkincisi güvenilir olmak. Üçüncüsü her işte hiçbir şekilde yanlış yapmamak.

Baba mesleğini devam ettirirken işinize katkı anlamda ne tarz yenilikler yaptınız? Siz işe dahil olduktan sonra neler değişti?
Ben işe markamızı aldıktan sonra dahil oldum. Daha öncesinde de ön muhasebesi ile ilgileniyordum. Markanın tanınırlığının artması amacıyla sosyal medya ayağında daha aktif oldum. Fuarlara şenliklere katılmaya başladık.

İş yerinizde kararları nasıl alıyorsunuz? Babanızın kararları mı geçerli oluyor yoksa işler ortak akıl ile mi yönetiliyor?
Biz üç kız kardeşiz ve hepimizin söz hakkı var. Bir karar almadan önce babamın fikrini alıyoruz. Babam da çoğu zaman bizim fikrimize saygı duyuyor.

Kadın girişimcilerin piyasalarda, kamusal alanda, ticari faaliyetlerde yaşadıkları engel ya da zorluk var mı?
Biraz önce dediğim gibi erkeklerin sığ düşüncelerinden kaynaklı engellerle karşılaşıyoruz. Kadınları çok ön planda görmek istemediklerini düşünüyorum. Bizim söylediğimiz sözler biraz daha ikinci planda kalıyor. Başımızda da babamız olunca önce babamdan fikir alınıp sonra bize dönülüyor. O yüzden de zorluklar yaşıyoruz.

Kız babalarına ve ülkemiz kadınlarına iletmek istediğiniz bir mesajınız var mı?
Kızlarına sahip çıksınlar.

İşinizle ilgili en büyük hayaliniz nedir? Yaşadığınız bu topraklar için neler düşünüyorsunuz?
İşimle ilgili en büyük hayalim daha ileriye gitmek, daha çok büyümek, yurtdışına açılmak. Onun için de elimizden gelen her şeyi yapmayı düşünüyorum.

Babanızdan aldığınız bu bayrağı kime devretmek istersiniz?
Bir tane kız çocuğum var. Eğer o da isterse ona devretmek isterim.