Kendinizi ve işinizi anlatır mısınız?
İsmim Saliha DOĞAN DİRİ. Çalışma hayatına babamın yanında zirai ilaç bayiliği olarak başladım. Uzun yıllar babamla birlikte çalıştım.1997 yılında turizm sektörüne geçtim. Yeni bir şirket kurup otel işletmeciliği yaptım. 2010 yılında da yeni bir sektör akaryakıt sektörüne geçtim, hala akaryakıt sektördeyim.
Babanızla çalışmaya, babanızın işini yapmaya nasıl başladınız? Süreci bize anlatır mısınız?
Babamla birlikte çalışan Ziraat Mühendisi izin almıştı. Babam da bu süreçte “Benim yanımda çalışıp bana yardım eder misin?” dedi. Babama 10 gün yardıma gitmiştim. Daha sonrasında sen bu işi iyi yapıyorsun devam et çalışmaya, beraber çalışalım dedi. Birlikte çalışmaya devam ettik.
Yeniden seçim şansınız olsa bugün yine bu işi yapma kararı alır mıydınız?
Alırdım. Çünkü çocukluğumdan beri kendi işimi yapmayı istiyordum. Daha sonrasında akaryakıt sektörüne geçmem tamamen çocukluğumdan bir idealimdi.
Bu işi yapıyorum çünkü…
Çünkü seviyorum.
Erkek kardeşiniz var mı?
Üç erkek kardeşim var.
Aile işinde babanızla birlikte çalışmanın zorluklarını ve kolaylıklarını aktarır mısınız?
Babamın yanında çalışmaktan çok mutluydum çünkü babam beni özgüvenli bir çocuk olarak yetiştirdi.
İş hayatınızda babanızla unutamadığınız, sizin için dönüm noktası olan bir anınız var mı?
Çalışmaya başladığım andan itibaren babam bana çok güvendi ve her şeyi bana emanet etti. Bütün işleri ben götürmeye başladım ve özgürce kendi fikirlerimle hareket edebiliyordum.
İş hayatınızda babanızın desteği ve güveni sizce önemli mi?
Çok önemli. 2001 yılında babam hastalandı ve kanser tedavisi gördü. O kadar çok üzüldüm ki sanki her işi ben yapıyordum ama onu kaybetme korkusuyla bütün öz güvenimi kaybediyorum gibi bir hisse kapılmıştım. Onu hiç unutmuyorum.
Toplumsal cinsiyet eşitliği açısından sizce kız çocuklarının da erkek çocuklar gibi aile işlerinde yer almasının önemi nedir?
Bizim ailede erkek-kız ayrımı yoktu. Babam her zaman için benim fikirlerimi ön planda tutardı.
Baba mesleğini devam ettirmek nasıl bir duygu?
Çok güzel bir duygu. Onların sayesinde buradayız. Onların sayesinde bu işleri yapıyoruz.
Hayata ve işinize dair babanızdan öğrendiniz üç prensip nedir?
Dürüstlük, doğruluk, doğru bildiğiniz yolda ilerlemek.
Baba mesleğini devam ettirirken işinize katkı anlamında ne tarz yenilikler yaptınız? Siz işe dâhil olduktan sonra neler değişti?
Babamla zirai ilaç sektöründe başladım. Daha sonrasında turizm sektörüne geçtim. Şimdi akaryakıt sektöründeyim. 13 yıl turizm sektöründe çalıştım. Akaryakıt sektöründe de 2010 yılında başladığım zaman Türkiye’de ilk yalnız başına akaryakıt istasyonu açan kadın bayi unvanını aldım. Bu da benim için çok gurur vericiydi.
İşle ilgili konularda kararları nasıl alıyordunuz?
Babamla birlikte çalıştığımız dönemde ortak karar alıyorduk. Daha sonrasında babam vefat ettikten sonra da ben yalnız başıma kararlar alıp yoluma devam ettim.
Kadın girişimcilerin piyasalarda, kamusal alanda ve ticari faaliyetlerde erkeklerle kıyasladığımızda yaşadıkları engel ve zorluklar var mı?
Tabi ki var. Kadınları daha cesaretli görüyorum birçok konuda. Daha öncesinde biraz arka planda kalıyorlardı ama şu an için bence kadınlarımız çok başarılı.
Kız babalarına ve ülkemiz kadınlarına iletmek istediğiniz bir mesajınız var mı?
Bence öncelikle kızların daha çok bilinçlendirilmesi. Onları özgüvenli yetiştirmek ve bütün sektörlerde ön planda olmalarını sağlamak çok önemli.
İşinizle ilgili en büyük hayaliniz nedir? Yaşadığınız bu topraklara katkı sağlamak için neler yapmayı planlıyorsunuz?
Ben yeni nesilde özellikle kızlarımızın okumasını ve kendilerini geliştirmesini çok istiyorum. Desteklerim bu yönde oluyor.
Babanızdan aldığınız bu bayrağı kime devretmek istersiniz?
Şu an için bana yardımcı olan sadece bir erkek kardeşim var. Devam etmek isterse ona bırakmak isterim.