Kendinizi ve işinizi anlatır mısınız?
Ben Pınar DÖĞERLİ BAŞERKAFAOĞLU. Fethiye’de doğdum. Hem turizmciyim hem arkeoloğum.

Babanızla çalışmaya, babanızın işini yapmaya nasıl başladınız? Süreci bize anlatır mısınız?
Kendimi bildim bileli babamla çalışıyorum. Babam bir dönem siyaset yaptı. Türkiye Büyük Millet Meclisinin 14. ve 15. döneminde ilimizi temsil ederek Cumhuriyet Halk Partisinden milletvekilliği görevinde bulundu. O dönemde biz öğrenciydik. Daha sonra Fethiye’ye döndük. Bir aile şirketimiz vardı tarımla ilgili. Üst katta oturuyorduk. Devamlı alt kattaki ticarethaneye giderdim. O şekilde başladık.

Yeniden seçim şansınız olsa bugün yine bu iş yapma kararı alır mıydınız?
Evet, alırdım. Çünkü ne yaparsam yapayım ben işlerimi severek, heyecanla yaptım.

Bu işi yapıyorum çünkü…

Çünkü çalışmaktan başka bir iş bilmem. Olumlu katkılarım olduğu için severek yapıyorum.

Erkek kardeşiniz var mı? Yoksa eğer erkek kardeşiniz olsaydı bugün olduğunuz pozisyonda olur muydunuz?

Biz iki kız kardeşiz. Babam bizi erkek gibi yetiştirdi. Yani çocukluktan beri erkeklerle eşit düzeyde aynı şekilde kız olduğumuzu anlamadan yetiştik diyebilirim.

Aile işinde babanızla birlikte çalışmanın zorluklarını ve kolaylıklarını aktarır mısınız?
Babam son derece sakin bir insandı. Öğretici yönü vardı. Babamdan çok şey öğrenmişimdir. Her şeyden önce iş disiplini, dürüstlüğü ve iş bitiriciliği öğrendim.

İş hayatınızda babanızla unutamadığınız, sizin için dönüm noktası olan bir anınız var mı?
Babamla birlikte çalışırken ben farklı işler de yaptım. Mesela babam turizm işi yapmadı. Ben kendi seyahat acentemi kurdum. Kurduğum bu seyahat acentesi Fethiye’de ilklerdendir. Unutamadığım anı şöyle oldu; ben evlendiğim zaman bir dönem İstanbul’da oturdum ve babam benim işimi yapmaya başladı. Bizde tersine oldu işler. Mesela gemi acentesiydim. Gemi geldiği zaman geminin ihtiyaçları olurdu. Babam yapıyor bana yardımcı oluyordu.

İş hayatınızda babanızın desteği ve güveni sizce önemli mi?
Babamdan aldığım çok şeyler oldu. Bir kere her şeyden önce babamı örnek aldım. İnsanlara güven duygusu aşılaması, kibar konuşması, dürüstlüğü bunları hep babamın sayesinde. Onu örnek alarak gerçekleştirdim.

Toplumsal cinsiyet eşitliği açısından sizce kız çocuklarının da erkek çocuklar gibi aile işlerinde yer almasının önemi nedir?
Kız çocuklarının aile işlerinde yer alması son derece önemlidir. İş hayatında kız erkek eşitsizliği olmaz. İş iştir. Bunun cinsiyeti olmaz.

Baba mesleğini devam ettirmek nasıl bir duygu?

Baba mesleğini devam ettirmenin, gelenek ve göreneklere uygun olarak yaşamanın, bunları gelecek kuşaklara aktarmanın aile yapısının devamlılığı açısından son derece önemli olduğuna inanıyorum.

Hayata ve işinize dair babanızdan öğrendiniz üç prensip nedir?
Dürüstlük, güven, doğruluk ve çalışkanlık.

Baba mesleğini devam ettirirken işinize katkı anlamında ne tarz yenilikler yaptınız? Siz işe dâhil olduktan sonra neler değişti?
Biraz önce dediğim gibi bizim aile toprakla ve siyasetle ilgilenen bir aileydi. Ben buna ek olarak turizm acenteliği yaptım uzun süre. Yaklaşık otuz beş yıldır turizm acenteliğinde birçok ilki gerçekleştirdim. Bu şekilde bir yenilik olmuş olabilir. Daha önce mesela sigortacılık branşı yoktu, onu ekledim. Bu şekilde yenilikler yaptım.

İşle ilgili konularda nasıl karar alıyorsunuz? Babanızın kararları mı uygulanıyor? Yoksa ortak akılla mı işler yönetiliyor?
Tabi babamdan aldığım bazı prensipler var ama kararları kendi akıl süzgecimden geçirerek alıyorum.

Kadın girişimcilerin piyasalarda, kamusal alanda ve ticari faaliyetlerde erkeklerle kıyasladığımızda yaşadıkları engel ya da zorluklar var mı?
Ben 40 seneyi aşkın süredir iş hayatındaydım. Kamuda da özel sektörde de çalıştım. Babamla da çalışmamda da kadın olduğum için en ufak bir zorluk yaşamadım.

Kız babalarına ve ülkemiz kadınlarına iletmek istediğiniz bir mesajınız var mı?
Kızların mutlaka çalışmalarını isterim. Bu çalışma aileye de örnek olacaktır. Kızların ve erkeklerin de kendi ayaklarının üzerinde durabilmeleri için mutlaka üretime katkı sağlaması, çalışması gerekli diye düşünüyorum.

İşinizle ilgili en büyük hayaliniz nedir? Yaşadığınız bu topraklara katkı sağlamak için neler yapmayı planlıyorsunuz?

Şu anda daha çok sosyal sorumluluk projesi geliştiriyorum. Örneğin bu bölgenin arkeoloji ile ilgili bazı eksiklikleri vardı. Akdeniz Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesi ile bağlantıya geçtim. Şimdi de buranın arkeolojik değerleri daha bilimsel yöntemlerle araştırılıyor. İşlerime şu an biraz ara verdim. Sorumluluğumu daha çok iki kız çocuğuma veriyorum. İşle ilgili bundan sonra onlar yürütecek.

Babanızdan aldığınız bu bayrağı kime devretmek istersiniz?

Kızlarıma devredeceğim. Bir tanesi hukukçu olduğu için, diğerinin de on yıldan beri restoranı var, öğrenciyken açtı. Onlar da kız-erkek ayrımcılığı olmadan ayaklarının üzerinde duran kızlar oldular. Bayrağı onlara teslim edeceğim. Onlar da devam ettireceklerdir.