Kendinizi ve işinizi tanıtır mısınız?
Merhaba ben Merve TURHAN. 1984 yılı Ankara doğumluyum. Kır düğün bahçesi işletiyorum.
Babanızla çalışmaya nasıl başladınız?
Üniversite eğitimimin ardından İstanbul’da çalışmaya başladım. 3 yıl kadar bir organizasyon firmasında danışmanlık yaptım. Bu süreçte Milas’ta bir kır düğün bahçesi eksikliği olduğunu fark ettim ve Milas’a dönerek bu ihtiyacı değerlendirmek istedim. Babamın hâlihazırda bir şirketi vardı zaten. Onun üzerinden devam etme kararı aldık.
Yeniden seçim şansınız olsa bugün yine bu iş yapma kararı alır mıydınız?
Yine bu iş yapardım. Üniversite yıllarında da bu işi yapacağımı söylüyordum.
Bu işi yapıyorum çünkü?
Çok eğlenceli.
Erkek kardeşinizin bugünkü pozisyonunuzda bir etkisi var mı?
Erkek kardeşim var ve Amerika’da yaşadığı için bize dahil olamıyor. Ancak döndüğünde de bir fark olacağını düşünmüyorum çünkü benim işim kadın gözü isteyen, detay işi açıkçası. Muhtemelen ben devam ettiriyor olacağım.
Aile işinde babanızla birlikte çalışmanın zorlukları ve kolaylıklarını aktarır mısınız?
Arada bir kuşak farkı var. Bu nedenle ister istemez bakış açılarımızda farklılıklar yaşıyoruz. Benim bakış açım daha geniş, onların tecrübeleri çok fazla. Ortak nokta bulmaya çalışıyoruz ama arada muhakkak ki farklılıklar söz konusu oluyor.
İş hayatınızda babanızla unutamadığınız, sizin için dönüm noktası olan bir anınız var mı?
İstanbul’dan Milas’a döndüğümde kır düğün bahçesi için uzun süre arsa aradım. Yaklaşık beş sene kadar aradık ancak bulamadık. Ben sonunda vazgeçtim bu işten. Meğer babam tam gözden çıkardığım zamanda bana sürpriz yaparak tutmuş burayı.
İş hayatınızda babanızın desteği ve güveni sizce önemli mi?
Çok önemli çünkü ister istemez onların tecrübelerinden yararlanıyorsun. Sıkıştığım konularda, dahil olamadığım yerlerde ona danışıyor, bilgi almaya çalışıyorum. Onun güveni inanılmaz destekleyici.
Toplumsal cinsiyet eşitliği açısından sizce kız çocuklarının da erkek çocuklar gibi aile işlerinde yer almasının önemi nedir?
Çok önemli bence. Kızlar babalarına daha düşkün. Açıkçası baba kız çalışmak daha keyifli diye düşünüyorum. Bir de kadın gözünün birçok sektörde daha güzel olduğunu; kadınların daha vizyoner olduklarını düşünüyorum. Kadınların kesinlikle erkeklerden bir tık daha ön plana geçmesini istiyorum.
Baba mesleğini devam ettirmek nasıl bir duygu?
Bu zaten hali hazırda kurulmuş bir işletme. En azından sıfırdan değil birden başlıyorsunuz. Bu bence çok büyük bir bence şans. Herkese nasip olmuyor. Aldığın bayrağı devam ettirmek çok güzel.
Hayata ve işinize dair babanızdan öğrendiniz üç prensip nedir?
Disiplin disiplin disiplin. Üç prensibim bu.
Baba mesleğini devam ettirirken işinize katkı anlamında ne tarz yenilikler yaptınız? Siz işe dahil olduktan sonra neler değişti?
Düğün yapacak çiftlerimizin yaşları bana yakın olduğu için isteklerini daha iyi anlayabiliyor ve daha iyi yönlendirebiliyorum. Bence onların bakış açısıyla bakabiliyor olmak müşteri memnuniyeti açısından çok kıymetli. Daha üstün bir performans ortaya koymuş oluyoruz bu şekilde.
İşle ilgili kararlarda nasıl karar alıyorsunuz? Babanızın kararları mı uygulanıyor yoksa işler ortak akılla mı yönetiliyor?
İşler ortak akılla yönetiliyor. Belli bir plan çerçevesinde beraber yol alıyoruz.
Kadın girişimcilerin piyasalarda kamusal alanda ve ticari faaliyetlerde erkeklerle kıyasladığımızda yaşadıkları engel ya da zorluklar var mı sizce?
Hala “Sen kadınsın az bilirsin. Sen kadınsın bu işe karışma.” gibi şeyler var. İşin kadınla erkekle alakası yok. Tecrübeyle, bakış açısıyla, iletişimle, diyalogla alakası var. Tabi ki zorluk yaşıyoruz ama o biraz kişinin duruşu ya da bakış açısıyla tolere edilebiliyor.
Kız babalarına ve ülkemiz kadınlarına iletmek istediğiniz bir mesajınız var mı?
Kız babaları özellikle kızlarına daha çok destek olsunlar. Çünkü onların aile kavramı içinde daha fazla desteğe ihtiyaçları olduğunu düşünüyorum. Hem maddi hem manevi olarak arkalarında bir güvence olduğunu hissettirmeliler.
İşinizle ilgili en büyük hayaliniz nedir? Yaşadığınız bu topraklara katkı sağlamak için neler yapmayı planlıyorsunuz?
Kendimi ve işletmemizi daha çok geliştirmek istiyorum. Belki ilerleyen günlerde başka organizasyonlar üzerine çalışmalar yapıp, biraz daha fazla istihdam sağlayabilirim.
Babanızın aldığınız bu bayrağı kime devretmek istersiniz?
Bir gün çocuğum olursa, bir kız evladım olursa ben de ona devretmek isterim.