Kendinizi ve işinizi anlatır mısınız?
Ben Meral Dören. İstanbul Aydın Üniversitesi Mimarlık Bölümünden mezun oldum. 25 yaşındayım ve babamla birlikte çalışıyoruz.
Babanızla çalışmaya, babanızın işini yapmaya nasıl başladınız? Süreci bize anlatır mısınız?
Üniversiteye gitmeden önce bu mesleği yapmayı düşünüyordum. Bir süre tecrübe kazanıp sonra buraya gelmeyi planlıyordum. Sadece planlarımdan biraz daha öncesinde gelmiş oldum. Şubat ayında burada başladım ve devam ediyorum. Küçüklüğümde de babamın iş yerine sürekli iniyordum. Orada vakit geçiriyordum. Eğlenceli bir meslek olduğunu düşünüyordum. Mimarlığı bu hedef doğrultusunda seçtim. Çocukluğumdan gelen bir isteğimdi. Babamın mesleği ve benim okumak istediğim bölüm bütünleşmiş oldu.
Yeniden seçim şansınız olsa yine bugün bu iş yapma kararı alır mıydınız?
Alırdım. Çünkü babamla çalışmayı seviyorum. Onun iş disiplini ve bana karşı tutumu son derece kıymetli. Yine mutlaka burada olurdum.
Bu işi yapıyorum çünkü…
Öncelikle bu mesleğin bir geleceği olduğunu düşünüyorum. Ayrıca eğlenceli. Mesleğimle alakalı daha ne isteyebilirim?
Erkek kardeşiniz var mı?
Erkek kardeşim var. Beraber çalışıyoruz. Bizde kız-erkek ayrımı olduğunu düşünmüyorum. İkimiz de buradayız.
Aile işinde babanızla çalışmanın kolaylıkları ve zorluklarını aktarır mısınız?
Öncelikle kolaylıklarından bahsedeyim. Arada işe gelmeme gibi bir durumum olduğunda burada o toleransı hissediyorum. Babam bu konuda bana iyi bir tolerans gösteriyor. Başka bir yerde çalışıyor olsaydım bu olmayabilirdi. Bu şansın bana verilmeyeceğini çok iyi biliyorum. Bu benim için kolaylık. Zorluklarına gelince babamla çalışmak şu anlamda zor. Çok disiplinli biri. Tabi o disiplinli bana da yansıttı. Ben de bazı konularda disiplinli olduğumu düşünüyorum. Sadece sabır kısmına geldiğimiz zaman iş daha zorlaşıyor. Ben daha sabırsız biriyim. O daha sabırlı biri.
İş hayatınızda babanızın desteği ve güveni sizce önemli mi?
Evet, önemli. Babam bu mesleği yapmıyor olsaydı ben muhtemelen bu sektöre ilgi duymazdım. Babamı gördükçe ilgimin arttığını düşünüyorum. Yani babamın benim için bir rol model olduğunu düşünüyorum.
Toplumsal cinsiyet eşitliği açısından sizce kız çocuklarının da erkek çocuklar gibi aile işlerinde yer almasının önemi nedir?
Yani hepimiz insanız. Kız çocuğu olmuş, erkek çocuğu olmuş çok bir önemi olduğunu düşünmüyorum.
Baba mesleğini devam ettirmek nasıl bir duygu?
Bence gurur verici çünkü babamdan öncelikle tecrübelerini almak, daha sonra müşterilerimiz geldiğinde beni de orada tanıtması beni gururlandırıyor. Çünkü demek ki onun mesleğini devralabileceğimi düşünüp bana güven duymuş. Onun da bana karşı gururla dolduğunu hissedebiliyorum.
Hayata ve işinize dair babanızdan öğrendiniz üç prensip nedir?
İş disiplini, sabır ve dürüstlük.
Baba mesleğini devam ettirirken işinize katkı anlamında ne tarz yenilikler yaptınız? Siz işe dâhil olduktan sonra neler değişti?
Günümüz teknolojisinden dijital teknolojiye geçiş aşamasındayız.
İşle ilgili konularda nasıl kararlar alıyorsunuz? Babanızın kararları mı uygulanıyor yoksa işler ortak akılla mı yönetiliyor?
Genelde ortak akılla yönetiliyor. Burada çalışan 3 kişi var evde. Önce 3 kişi bir düşünce alışverişi yapıyoruz. Babam genç beyinlerin fikrini almış oluyor. Biz onun tecrübeleri ile ortak bir karar vermiş oluyoruz
Kadın girişimcilerin piyasalarda, kamusal alanlarda ve ticari alanlarda erkeklerle kıyasladığımız zaman yaşadıkları engel ya da zorluklar var mıdır?
Var tabi ki. Kadınlar genelde erkeklerden bir alt seviyede görünüyor. Ama kadınlar istedikten sonra başaramayacakları hiçbir şey yok.
Kız babalarına iletmek istediğiniz bir mesajınız var mı?
Babalar kızlarına güvensinler. Kızların yapamayacağı hiçbir şey yok.
İşinizle ilgili en büyük hayaliniz nedir? Yaşadığınız bu topraklara için neler yapmayı düşünüyorsunuz?
Biz zaten Türkiye’de bu hizmeti bu işi belli bölgelere veriyoruz. Yurtdışına da açıldık ve ticaret olarak bu işin de gerisini getirmeyi planlıyoruz
Babanızdan aldığınız bu bayrağı kime devretmek istersiniz?
İsterlerse çocuklarıma olabilir.