Kendinizi ve işinizi anlatır mısınız?
İsmim Melis Özden. 01.01.1996 Fethiye doğumluyum. Öğrenim hayatımı Göcek’te tamamladım. Daha sonra üniversite için İstanbul’da bulundum. Okan Üniversitesi İnsan Kaynakları Yönetimi Bölümünü bitirdim. Daha sonra Bilgi Üniversitesi İşletme Bölümünü tamamladım. Okulu bitirdikten sonra uluslararası bir şirkette finans bölümünde çalışmaya başladım. Bir buçuk yıl orada çalıştıktan sonra maalesef Covid-19 çıktı ve buraya gelme kararı aldım. Tam o dönemde de bu işletme hazırlıklarını sürdürüyorduk. Pandeminin ilk vakası ile birlikte biz de açılmış bulunduk.

Babanızla çalışmaya, babanızın işini yapmaya nasıl başladınız? Süreci bize anlatır mısınız?
İstanbul’da bulunmaktan artık o kadar çok bunalmıştım ki o iş hayatı ve kalabalık çok ağır ve zor gelmeye başladı. Daha fazla devam etmek istemedim. Aslında başka planlarım vardı ama babam ve annem bu şekilde bir teklifle geldiler bana. Ben de “Neden olmasın? Neden yapmayalım?” dedim. Bu şekilde bu sürece başlamış olduk.

Yeniden seçim şansınız olsa bugün yine bu işi yapma kararı alır mıydınız?
Evet, kesinlikle alırdım. Çünkü hem ailemle birlikteyim, hem doğduğum yerdeyim. Mutluyum, huzurluyum. Kesinlikle yine yapardım.

Bu işi yapıyorum çünkü…
Çünkü seviyorum ve burada olmaktan mutluyum.

Erkek kardeşiniz var mı? Yoksa eğer erkek kardeşiniz olsaydı bugün yine olduğunuz pozisyonda olur muydunuz?
Erkek kardeşim var. O şuan 13 yaşında ama benden büyük olsaydı yine ben öncelikli olurdum çünkü biz de kızlar daha değerlidir.

Aile işinde babanızla birlikte çalışmanın zorluklarını ve kolaylıklarını aktarır mısınız?
Çok zor yönleri de kolay yönleri de var. Fikir ayrılıkları yaşadığımız konular maalesef ki oluyor. Kolay yanı ise babam çok uzun yıllardır bu sektörün içinde. Bana o anlamda insan ilişkilerinde çok katkısı bulunuyor.

İş hayatınızda babanızla unutamadığınız, sizin için dönüm noktası olan bir anınız var mı?
Öyle bir dönüm noktası yaşamadık. Bu işi birlikte yapmaya yeni başladık. Çok büyük bir problemle de karşılaşmadık.

İş hayatınızda babanızın desteği ve güveni sizce önemli mi?
Evet, bence çok önemli çünkü bazen benim halledemediğim konuları uzun yıllardır bu sektörün içinde olduğu için kolaylıkla halledebiliyor. Annemin ve babamın desteği benim için her zaman önemli.

Toplumsal cinsiyet eşitliği açısından sizce kız çocuklarının da erkek çocuklar gibi aile işlerinde yer almasının önemi nedir?
Bence çok önemli. Fakat ülkemizde kadınlara verilen değer maalesef ki normal değil. Bu yüzden kız çocukları her bölgede her yerde desteklenmeli.

Baba mesleğini devam ettirmek nasıl bir duygu?
Güzel bir duygu ama tabi ama ağırlığı da fazla. Sonuçta o artık belli bir döneme gelmiş ve işini tamamlamış, sizden beklentileri var. Bu beklentileri yerine getirmek maalesef ki bazen zor oluyor çünkü sektörde ben de yeniyim ve her gün yeni bir şey öğreniyorum.

Hayata ve işinize dair babanızdan öğrendiniz üç prensip nedir?
Kesinlikle titizlik, titizlik, titizlik. Çünkü çok prensipleri olan bir insan. Bir yerde fazlalık bir şey duruyorsa, kesinlikle oradan alınmalı ama anında alınmalı, anında toparlanmalı. Maalesef ki ne kadar sevmesem de bu özellik artık bana da geçmiş durumda. Çünkü 7/24 birlikteyiz. Özellikle yaz sezonunda eve sadece uyumaya gidiyoruz diyebilirim.

Baba mesleğini devam ettirirken işinize katkı anlamında ne tarz yenilikler yaptınız? Siz işe dâhil olduktan sonra neler değişti?
Erkekler biraz daha yüzeysel bakıyorlar her şeye. Biz kadınlar biraz daha detaycıyız. Mesela ambalaj ve mesela sunum konusunda ben daha fazla şey kattım. Onların da bana verdiği, öğrettiği bazı şeyler var ama kadınlar her zaman daha detaycı olduğu için dokunduğu noktalar da farklı olabiliyor.

İşle ilgili konularda kararları nasıl alıyorsunuz? Babanızın kararları mı uygulanıyor? Yoksa işler ortak akılla mı yönetiliyor?
Ortak akılla yürütülüyor. Yani sonuçta bir aile işletmesiyiz. Hepimizin kararları önemli. İlk başta üçümüz toplanıyoruz ve konuşuyoruz. Daha sonra üçümüzün ortak kararı neyse onu uyguluyoruz.

Kadın girişimcilerin piyasalarda, kamusal alanda ve ticari faaliyetlerde erkeklerle kıyasladığımızda yaşadıkları engel ya da zorluklar var mı?
Ben böyle bir durumla karşılaşmadım. Karşılaşmak da istemem ama kadın olmanın her türlü zorlukları var Türkiye’de ve işletmelerde.

Kız babalarına ve ülkemiz kadınlarına iletmek istediğiniz bir mesajınız var mı?
Aile işletmesi olmak, aileyle olmak her zaman zor. Ama inanın çok ortak faydaları var. Şu an mesela başka bir işletmede olup bir patrondan emir almak istemezdim kesinlikle. Öyle bir şey yapamadım da zaten, o süreci ilerletemedim. Eksisi olduğu gibi inanın çok fazla artısı var.

İşinizle ilgili en büyük hayaliniz nedir? Yaşadığınız bu topraklara katkı sağlamak için neler yapmayı planlıyorsunuz?
Şu an bile katkı yapıyoruz. Yerli üreticilere destek sağlıyoruz. Yumurta, süt, un gibi ürünlerde her türlü yerli üreticiye destek sağlamaya çalışıyoruz.

Babanızdan aldığınız bu bayrağı kime devretmek istersiniz?
Sanırım ilerlediğimiz zaman erkek kardeşimle birlikte bu işi yapmaya devam ederiz. Belki daha sonra bizim çocuklarımız devralır, eğer onlar da isterse.