Kendinizi ve işinizi anlatır mısınız?
Ben Fatma GÜNÜÇ. Arkeoloji mezunuyum ama mobilyacıyım. Babamla beraber çalışıyorum. Yeni bir meslek edindim. Güzel bir mesleğim var.
Babanızla çalışmaya, babanızın işini yapmaya nasıl başladınız? Süreci bize anlatır mısınız?
Bu aslında bir süreç değildi. Zaten küçüklüğümden beri mobilyanın içinde büyüdüm. Öğle aralarında yemeklere, okul çıkışlarında mobilyaya gelirdik. Bu şekilde büyüdüm. Daha sonra üniversite yıllarında başka bölümler okumuş olsam da hayat beni mobilya mağazasına getirdi.
Yeniden seçim şansınız olsa bugün yine bu işi yapma kararı alır mıydınız?
Evet, yapardım.
Bu iş yapıyorum çünkü…
Hem ailemle çalışmayı seviyorum hem de dekorasyon ve mobilya işini gerçekten çok seviyorum.
Erkek kardeşiniz olsaydı bugün olduğunuz pozisyonda olur muydunuz?
Erkek kardeşim olsaydı güzel olurdu. Yine de güzel kız kardeşim var. Ben yine bu pozisyonda olurdum. Muhtemelen hep birlikte çalışırdık.
Aile işinde babanızla birlikte çalışmanın kolaylıkları ve zorluklarını aktarır mısınız?
Zorlukları tabi her işte olduğu gibi babayla çalışmak gerçekten zor. Yani yaptığınız en küçük bir sorun çok büyük bir sorun haline gelebiliyor ama en güzel tarafı o sizin babanız zaten. Ne kadar büyük hata yaparsanız yapın işle ilgili sorunlar her şekilde çözülüyor.
İş hayatınızda babanızla unutamadığınız sizin için dönüm noktası olan bir anınız var mı?
Aslında iş hayatında birlikte çalışmaya başlamamız yeni sayılır. Ancak bir gün bir müşterimizden ödeme bekliyorduk. Bizim de ödeme yapmamız gerekiyordu. O gün benim için oldukça ilginç bir gündü. Onun dışında her günümüz genellikle zaten güzel. Çok eğlenceli bir şekilde çalışıyoruz.
İş hayatınızda babanızın desteği ve güveni sizce önemli mi? Etkileri neler?
Tabii ki önemli. Bir kız çocuğu olarak şu an 28 yaşındayım ama genç bir girişimci kadın olarak küçüklüğümden beri hep babamın hem işimde hem normal hayatımda arkamda olması büyük bir güç.
Toplumsal cinsiyet eşitliği açısından sizce kız çocuklarının da erkek çocuklar gibi aile işlerinde yer almasının önemi nedir?
Kız çocukları aile işinde daha fazla yer alırsa kendi ailelerinde evlendikten sonra mesela bırakıp gitme olasılıkları yok. Bence en büyük etkisi bu. Çünkü kız çocuğu dediğimizde evleniyor gidiyor veya kendi işini yapıyor. Bir nebze de olsa kendi ailelerinden uzaklaşıyorlar. Ama eğer aileleriyle çalışıp kendi işlerini yaparlarsa bu şekilde hiçbir zaman ailelerinden kopmazlar.
Baba mesleğini devam ettirmek nasıl bir duygu?
Küçüklüğümüzden beri bize öğretileni yeni kuşağa uyarlayarak geliştirmek güzel bir duygu.
Hayata ve işinize dair babanızdan öğrendiniz üç prensip nedir?
Mobilyayı satmak önemli değil. Sattıktan sonra müşteriyi memnun bırakmak önemlidir. En önemlisi bu. İkincisi kesinlikle dürüst bir satıcı olmak. Yani bir müşteriye başka, diğer müşteriye başka değil. Herkese aynı, eşit bir şekilde davranmak. Üçüncüsü gelen müşterilerde gerçekten ihtiyacı olan müşterilerimize yapmamız gerekenin fazlasını yapmamız gerektiğini öğrendim.
Baba mesleğini devam ettirirken işinize katkı anlamında ne tarz yenilikler yaptınız? Siz işe dâhil olduktan sonra neler değişti?
Önceden sadece mobilya al-sat yapıyorlardı babamlar. Fabrikalarımız vardı üretim hanelerimiz devam ediyordu. Fakat ben işin içine girdikten sonra biraz daha müşterilerle olan diyaloğumuz farklılaştı. Evlerine girip, ölçülerini alıp onlara uygun koltukları, uygun mobilyaları, onlara uygun aydınlatma, duvar kâğıdı yani iç dekorasyonda yardımcı olmaya başladık. Hatta halısından perdesine kadar aksesuarlarına kadar daha fazla onlarla iç içe olmaya başladık.
İşle ilgili konularda nasıl karar alıyorsunuz? Babanızın kararlarımı uygulanıyor yoksa ortak akılla mı işler yönetiliyor?
İlk başlarda bu konularla ilgili tartıştığımız zaman ben üzülüyordum. Babamdan öğrendim ki bir iş yerinde tartışmak güzel bir şeymiş. Biz her zaman ortak karar alırız. Bu mağazaya alınacak getirilecek olan bir üründe de olsa ya da herhangi verilecek bir kararda da olsa hep beraber, herkesin fikri alınır, tartışılır hep beraber bir sonuca varılır.
Kadın girişimcilerin piyasalarda, kamusal alanda ve ticari faaliyetlerde erkeklerle kıyasladığımızda yaşadıkları engel ya da zorluklar var mı?
Ben şahsi olarak hiç zor durumda kalmadım ama tabi ki vardır. Kadınlara yapılan yanlış davranışlar, mobbingler var. Bunlar dışarda fazlasıyla mevcut. Ben de dışarda çalışan bir kadındım. Ben de yıllarca İzmir’de dışarda çalıştım. Kadınlar her şeyin üstesinden illaki gelecektir.
Kız babalarına ve ülkemiz kadınlarına iletmek istediğiniz bir mesajınız var mı?
Yeter ki korkmasınlar. Bir şekilde beraber çalıştıktan sonra hayat çok güzel.
İşinizle ilgili en büyük hayaliniz nedir? Yaşadığınız bu topraklara katkı sağlamak için neler yapmayı planlıyorsunuz?
Yerimizi büyütmek ve kendi markamı çıkartmak. Bu benim hayallerimin arasında.
Babanızdan aldığınız bu bayrağı kime devretmek istersiniz?
Çocuklarıma.