Kendinizi ve işiniz anlatır mısınız?
Ben Burcu Akın. 32 yaşındayım İşletme Fakültesi mezunuyum. Daha sonra yüksek lisans ve doktora yaptım. Aile şirketimizde çalışıyorum.

Babanızla çalışmaya, babanızın işini yapmaya nasıl başladınız? Süreci bizi anlatır mısınız?
Lisans eğitimim bittikten sonra akademik kariyer için üniversitede yüksek lisans ve doktoraya devam ettim. Daha sonra aile şirketine dönersem daha yararlı olabileceğimi hissettim. Çünkü bu tarafta da bana ihtiyaç vardı. Bu vesileyle 3-4 sene önce Yatağana dönerek şirketin işlerinin bir ucundan tutmaya başladım.

Yeniden seçme şansınız olsa, yine bugün bu işi yapma kararı alır mıydınız?
Kesinlikle evet. Bir kere çok geniş özgürlük alanım var. Sağ olsun ailem her zaman açık kapı bırakıyorlar. İstediğim şekil ve şartlarda çalışabiliyorum. Uyumlu bir şekilde kendimi ifade edebiliyorum.

Bu iş yapıyorum çünkü…
Çünkü çocukluğumdan beri evde bu iş konuşuluyor. Bununla büyüdüm, o yüzden bu iş benim için yeni bir konu değil. Demek ki çocukluğumdan beri hazırlıyormuşum kendimi. Bildiğim işi yapıyorum. O yüzden memnunum.

Erkek kardeşiniz var mı?
Bir abim var. O da şirketteki aldığımız görevler ve hisse payı bakımında benimle aynı haklara sahip.

Aile işinde babanızla çalışmanın zorlukları ve kolaylıklarını aktarır mısınız?
Zorlukları aynı zamanda bir de aile olmak. Babanız bir yandan iş arkadaşınız, bir yandan patronunuz. Patronuna kızmak isteyebiliyorsun ama patronun baban olunca bu konuda ikilemde kalıyorsunuz. Öte yandan çok güzel, çünkü babanızla çalıştığınız için daha rahat konuşabiliyor, işletme açısından fikirlerinizi daha açık iletebiliyorsunuz. Özünde kendi işiniz ve o da sizi anlayabiliyor. Bu nedenle çok rahat.

İş hayatınızda babanızla unutamadığınız, sizin için dönüm noktası olan bir anınız var mı?
Sanırım ilk geldiğim senelerdeydi. Bir yatırım kararı için zorlu bir süreçten geçiyorduk. O dönemde bir sorunun yada durumun aile olarak nasıl üstesinden gelebileceğimizi gördük. Detayları her açıdan düşünüp değerlendirdik ve sonunda yaptığımız yatırım başarıyla sonuçlandı. Bu önemli anıydı bizim için.
İş hayatında babanızın desteği ve güveni önemli mi?
Kesinlikle önemli. Bizim işimiz mermer ve mermercilik erkek egemen bir sektör. Kadınlar biraz yadırganıyor. Ama ben arkamda babamın desteğinin sayesinde de kendime çok çabuk yol bulabildim

Toplumsal cinsiyet eşitliği açısından, kız çocuklarının erkek çocuklar gibi aile işletmelerinde yer almasının önemi nedir?
Bir işletmede erkek çocuk nasıl yer alıyorsa, kız çocukta yer almalı. Bu yüzyılda, bunu konuşuyor olmamız bile bana çok yanlış geliyor. Kız çocuğun erkek çocuktan hiçbir farkı yoktur. Fiziksel farklılıklar olabilir ama zeka anlamında böyle bir farklılık söz konusu değil. Fabrikada mermer taşınıyor ve bu mermer işlerinde %50 kadın İstihdamı var. Bu yüzden ben fiziksel anlamda da çok ciddi bir fark olmadığını düşünüyorum.

Baba mesleğini devam ettirmek nasıl bir duygu?
Çok güzel çünkü yıllardır emek harcanmış, uzun zorlu yollardan geçmiş bir işletme. Bende çocukluğumdan beri bunun içinde yer alıyorum. Bunu devam ettiriyor olabilmek ve ileriye götürebilecek olmak oldukça gurur verici.

Hayata ve işinize dair babanızdan öğrendiğiniz 3 prensip nedir?
Galiba en önemlisi hak yememek, ikincisi dürüstlük ve üçüncüsü güvenilir olmak.

Baba mesleğini devam ettirirken işinize katkı anlamında ne tarz yenilikler yaptınız? Siz işe dahil olduktan sonra neler değişti?
Babam biraz daha eski nesil bir yöneticiydi. Şu an biraz daha sistem geliştirmeye, işletmeyi büyütmeye çalışıyoruz. Tek başına yapamadığı şeylere destek olmaya çalışıyoruz.

İşle ilgili kararlarda nasıl karar alıyorsunuz? Babanızın kararları mı uygulanıyor yoksa işler ortak akılla mı yönetiliyor?
Yok işler tamamen ortak akılla yönetiliyor. Zaten böyle olmasaydı ben de gelmeye cesaret edemezdim aile şirketine. Muhtemelen babam da bizi burada istemezdi.

Kadın girişimcilerin piyasada, kamusal alanda ve ticari faaliyetlerde erkeklere kıyasla yaşadıkları engel ya da zorluklar var mı?
Bu çağda hala bunu sorguluyor olmamız beni üzüyor ama ne yazık ki var. İş alanlarında erkekler çoğunlukta. Ama kadınlar da eskiye oranla daha aktif. Eskiden daha çekinilen iş alanlarında bile kadınları daha yoğun görebiliyoruz. Bunu çok önemli buluyor, artmasını umuyorum.

Kız babalarına ve ülkemiz kadınlarını iletmek İstediğiniz bir mesajınız var mı?
Ben kadınların pes etmemesi gerektiğini düşünüyorum. Muhtemelen karşılarına çok büyük engeller çıkıyordur, çıkacaktır. Ama kadın başına yapamayız diye düşünmeyip, ellerinden geleni yaptıkları sürece öne çıkacaklarını ve iyi sonuçlar alacaklarına eminim.

İşinizle ilgili en büyük hayaliniz nedir? Yaşadığınız bu topraklara katkı sağlamak için neler yapmayı planlıyorsunuz ?
İşlerimizi çevresel anlamda da bütüncül, tüm paydaşlarımızla, çalışanlarımızla, onların aileleri ve tedarikçilerimiz ile hep beraber büyüdüğümüz yapıda geliştirmeyi çok istiyorum. Sadece bizim büyümediğimiz bir ortam ümit ediyorum. Bu topraklara katkı sağlamak amacıyla öncelikle kadın istihdamına önem veriyoruz. İşletmemiz de robotlaşmayı da getirerek, daha fazla kadını, daha fazla alan ve yerlerde çalışmalarını sağlayabiliriz. Böyle hayallerim var.

Babanızdan aldığınız bu bayrağı kime devretmek istersiniz?
Bende çocuklarıma ya da yeğenlerime devretmeyi çok isterim. Bizden sonraki 3. hatta 4. kuşağa ulaşabilmesini çok isterim. Biz bunun için elimizden geleni yapacağız.