Kendinizi tanıtır mısınız?
Merhaba öncelikle hoş geldiniz. Ben Ayşe Nurdan Aras. Kız kardeşim Aysu ile birlikte Kahveci Ali Bey Hotel ve Restoran’ın işletmeciliğini yapıyoruz.
Babanızla çalışmaya babanızın işini yapmaya nasıl başladınız? Süreci bize anlatır mısınız?
Resmi olarak, babam 1992 yılında burayı işletmeye açtığı zaman çalışmaya başladım. Öncesinde her genç kızın hayali dikiş makinesi iken benimkisi bankacılık, finans sektörü idi. Bankada çalıştığım dönemde benim insana ihtiyacım var diyerek kendisi beni davet etti.
Yeniden seçim şansınız olsa bugün yine bu işi yapma kararı alır mıydınız?
Kesinlikle çalışırdım. Babam benim hem ilk öğretmenim hem ilk aşkım.
Bu işi yapıyorum çünkü…
Çünkü ahde vefaya inanıyorum. Burası benim değil. Bir emanet gözüyle görüyorum. Bir bayrak yarışında, bayrağı ne zaman teslim etmem gerekecekse o hedefe doğru ilerliyorum.
Erkek kardeşiniz olsaydı bugün olduğunuz pozisyonda olur muydunuz?
Cinsiyet ayrımı yapmayan bir anne babaya sahip olduğumuz için şanslı olduğumuzu düşünüyorum. Erkek kardeşimiz olsaydı, muhtemelen eşit şartlar altında çalışıyor olurduk. Zira burada ya da iş hayatında bulunmamız tamamıyla benim ve kız kardeşimin şahsi kararıdır.
Aile işinde babanızla birlikte çalışmanın zorluklarını ve kolaylıklarını aktarır mısınız?
Bak şimdi burası farklı bir konuya giriyor. Babam ilk öğretmenim, çok şey öğrendiğim insan. Hatta ilk aşkım diyerek ileri boyuta bile götürebilirim. Ama zorlukları şu; kafanıza göre izin alamazsınız. Hafta sonu tatiliniz olmaz. Giriş çıkış saatleriniz belli olmaz. Bir memur gibi çalışamazsınız. Sanıyorum en büyük zorluğu bu. Her ne kadar şu anda kurucu başkanımız olarak babam geri planda olsa da, eskisi kadar aktif olmasa da her gün 2 defa gelir kontrollerini yapar. Gerekli bilgiyi kendisine aktarırız. Kolaylığına gelince, istediğiniz zaman bilgi ve tecrübesi ile yanınızda olan büyük bir kültür mirası var. Herhalde en büyük artısı bu olsa gerek diye düşünüyorum. Bugüne kadar da yanılmadım.
İş hayatında babanızla unutamadığınız, sizin için dönüm noktası olan bir anınız var mı?
Hangisini söyleyebilirim ki? Mesela birkaç defa işten kovmuşluğu vardır. Neden kovmaya çalıştığını bilmiyorum ama muhtemelen iş olması gerektiği gibi yapılmadığı için olabilir. Tüm samimiyetimle bir şey söylemek istiyorum. Babam Tuncer Aras şuanda 82 yaşında. Babamın varlığı bize bir hediye. Her gün kapıdan uğurlarken iyi ki başımızda diyorum. Akşamüzeri acaba ne zaman gelecek ya da yarın sabah tekrar gelsin diye gözünün içine bakıyorum.
İş hayatınızda babanızın desteği ve güveni sizce önemli mi?
Önemli olmaz olur mu? Biraz önce de söylediğim gibi en başta varlığı bize yetiyor.
Toplumsal cinsiyet eşitliği açısından, sizce kız çocuklarının da erkek çocuklar gibi aile işlerinde yer almasının önemi nedir?
Bir kere kadının elinin değdiği yer çok daha farklı, çok daha düzgün görünüyor. Girdiğiniz her işletmede onu hissedersiniz. Nasıl iş kadını iş adamı diye ayırt etmeden iş insanı diyerek ifade ediyoruz, aynı şeyi cinsiyet ayrımcılığı yapmadan çocuklarımıza da gösterirsek şu gördüğünüz dünya bambaşka, pırıl pırıl bir yere döner.
Baba mesleğini devam ettirmek nasıl bir duygu?
Onur verici.
Hayata ve işinize dair babanızdan öğrendiğiniz 3 prensip nedir?
-Allah herkese çok versin, size az bereketi versin.
-Azmin elinden hiçbir şey kurtulmaz.
Baba mesleğini devam ettirirken işinize katkı anlamında ne tarz yenilikler yaptınız? Siz işe dâhil olduktan sonra neler değişti?
Biz kız kardeşimle birlikte profesyonel anlamda 2007 senesinde dâhil olduk. Daha öncesinde burası bir apart oteldi. 2007’den itibaren şirketleşme ile birlikte muhtelif restorasyonlar yaptık. İnovatif yaklaşımlar sergilemeye çalıştık. Elimizden geldiğince çağa, kültür miraslarımıza sahip çıkarak devam etmeye çalıştık.
İşle ilgili konularda nasıl kararlar alıyorsunuz? Babanızın kararları mı uygulanıyor yoksa işler ortak akılla mı yönetiliyor?
Birincisi zaten bir konu hakkında tereddüttüm varsa illaki babama danışırım. İkincisi Aysu Hanım’ın ve Tuncel Bey’in onaylamadığı hiçbir kararı atlayarak onaylamam. Onaylamışsam ya öncesinde ailem ile biz bunu görüşmüşüzdür ya da altyapılarını çok iyi bildiğim için sormama bile gerek yoktur. Bu arada şunun da altını çizmek isterim, Kardeşim Aysu Hanım ile siyah ile beyaz gibi zıtız. Ying&Yang gibi diyebiliriz. Farklı bakış açıları, karar verme aşamasına gelindiği zaman hem sorumluluk hem de vizyon anlamında biraz daha rahatlatıcı oluyor diye düşünüyorum.
Kadın girişimcilerin piyasalarda, kamusal alanda ve ticari faaliyetlerde erkeklerle kıyasladığımızda yaşadıkları engel ya da zorluklar var mı?
Ne kadar acı değil mi? En başta soruyu kadın girişimciler diye sordunuz. Hâlbuki toplumumuzda desteklerin, kadın erkek ayrımı olmadan girişimci sıfatıyla sağlanması gerekmektedir. Bu açıdan inanılmaz şanslı bir toplumuz. Çünkü Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün kadınlara seçme ve seçilme hakkını verdiği bir toplumun fertleriyiz.
Kız babalarına ve ülkemiz kadınlarına iletmek istediğiniz bir mesajınız var mı?
-Üşenme, gecikme, erteleme.
-Azmin elinden hiçbir şey kurtulmaz.