Kendinizi ve işinizi anlatır mısınız?
Ayşe BİROL. 1983 yılı Bodrum doğumluyum. Anadolu Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği lisans eğitimim, 9 Eylül Üniversitesi Dış Ticaret yüksek lisans eğitimim bulunmakta. 17 yaşından beri iş hayatının içindeyim. 2008 yılı itibari ile aile şirketinde aktif rol alıyorum. Aile işimiz, yat inşaat sektörüne malzeme tedarikidir.

Babanızla çalışmaya, babanızın işini yapmaya nasıl başladınız süreci bize anlatır mısınız?
Babamın işini yapmaya 2008 yılı itibari ile başladım. 2006 yılında ailem dış ticaret faaliyetlerine başlamıştı. Yüksek lisans eğitimimi bu doğrultuda almaya karar verdim. Bu süreçte de benzer firmalarda kendi aile işimizi geliştirmek adına stajlar ve bazı çalışmalar yürüttüm. Sonrasında işe dâhil oldum.

Yeniden seçim şansınız olsa bugün yine bu işi yapma kararı alır mıydınız?
Alırdım.

Bu işi yapıyorum çünkü…
Seviyorum. Bu işi yapmaktan mutluyum.

Ailede erkek kardeşiniz var mı? Yoksa eğer erkek kardeşiniz olsaydı bugün olduğunuz pozisyonda olur muydunuz?
Erkek kardeşim var. Ailemizde kız çocuk erkek çocuk ayrımı yapılmaz.

Aile işinde babanızla birlikte çalışmanın zorlularını ve kolaylıklarını aktarır mısınız?
Bana göre aile şirketlerinde çalışmanın en büyük problemi nesil farkı. Genelde yaşanan problem budur. Ama biz bu problemi hiç yaşamadık. Babam bize sadece işimizi geliştirmemiz için destek oldu. Belki tek dezavantajı çok fazla çalışmak, mesainin hiç bitmemesi.

İş hayatınızda babanızla unutamadığınız, sizin için dönüm noktası olan bir anınız var mı?
Babamla çalıştığım her gün yeni anılar biriktiriyoruz aslında. Onun tecrübelerinden her gün faydalanmak gelişmem için bana büyük fayda sağlıyor.

İş hayatınızda babanızın desteği ve güveni sizce önemli mi?
Babamın desteği ve güveni tabi ki çok önemli. Beni başarıya motive ediyor. Daha fazla çalışmam için motivasyon sürekli artıyor. Güven çok önemli.

Toplumsal cinsiyet eşitliği açısından sizce kız çocuklarının da erkek çocuklar gibi aile işlerinde yer almasının önemi nedir?
Bence oldukça önemli. Artık günümüzde zaten aile şirketlerinde kız çocuk erkek çocuk ayrımı yapıldığını düşünmüyorum. Çevremde gözlemlediğim sonuçlar bence bu şekilde. Kız çocuklar da erkek çocuklar da eşit yönetim kadrolarında benzer işleri eş zamanlı olarak başarıyla yönetebiliyorlar.

Baba mesleğini devam ettirmek nasıl bir duygu?
Marka olmuş bir babanın işini devam ettirmek oldukça sorumluluk istiyor. Çok gurur duyuyorum.

Hayata ve işinize dair babanızdan öğrendiğiniz 3 prensip nedir?
Dürüst, istikrarlı ve kararlı olmak.

Baba mesleğini devam ettirirken işinize katkı anlamında ne tarz yenilikler yaptınız? Siz işe dâhil olduktan sonra neler değişti?
2006 yılından itibaren dış ticaret faaliyetlerine başlamışlardı. Ben bu konuda biraz daha geliştirdim işimizi. Global anlamda yenilikleri sıkı takip ediyoruz. Yurt dışı fuarlarına mutlaka katılıyoruz. 2016 yılı itibari ile e-ticaret sitemizi kurduk. Hepimizin alışveriş yaptığı pazar yerlerinde şuan satış yapmaya devam ediyoruz.

İşle ilgili konularda nasıl karar alıyorsunuz? Babanızın kararları mı uygulanıyor yoksa ortak akılla mı işler yönetiliyor?
Bizde işler ortak akılla yönetiliyor.

Kadın girişimcilerin piyasalarda, kamusal alanda ve ticari faaliyetlerde erkeklerle kıyasladığımızda yaşadıkları engel ya da zorluklar var mı?
Ben erkeklerin artık kadınları kabul ettiğini düşünüyorum. Kadınlar, iş hayatında erkeklerden daha çok disiplinliler. Tecrübe ile de biraz desteklenince artık bizi herkes kabul etti.

Kız babalarına iletmek istediğiniz bir mesajınız var mı?
Lütfen kızları, hayatın gerçeklerini göstererek, öğreterek yetiştirsinler. Onları, başarılı olabileceklerine dair motive etsinler.

İşinizle ilgili en büyük hayaliniz nedir? Yaşadığınız bu topraklara katkı sağlamak için neler yapmayı planlıyorsunuz?
Yakın gelecekte abimle bir hayalimiz var. Fakat uğuru kaçmasın diye paylaşmak istemiyorum. Ben yaşadığım topraklarda istihdam sağlıyorum, üretiyorum, yeniliklere açığım. İşimi modernize ederken aslında geleneksel yapıdan da çok vazgeçmiyorum.

Babanızdan aldığınız bu bayrağı kime devretmek istersiniz?
Babamdan aldığım bu bayrağı yeğenim Duru’ya devretmek isterim.