Babalar ve Kızları
Muğla’da aile şirketlerinin yönetimi ve devrinde çocukların cinsiyeti belirleyici faktör değildir. Sektör fark etmeksizin kız çocukları da eğer tercih ediyorlarsa şirket yönetiminin bir parçası olurlar.
Bu proje ile Muğla’da iş hayatında babalarından bayrak devralan kadınların hikayelerinin dokumante edilmesi ve iyi örnek olarak yaygınlaştırması hedeflenmiştir.
Projenin Beklenen Etkileri
Ekonomideki kalkınmaya ivme kazandırması amacıyla kadın girişimciliğinin özendirilmesi.
Toplumsal cinsiyet eşitliğine katkı sağlamak
iyi örneklerin yaygınlaştırılması yoluyla farkındalık yaratılmasıdır.
Cinsiyet Eşitliği
Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması açısından yapılması gerekenler ve olası proje önerileri:
Eğitim kurumları, kadın dernek ve vakıfları, İŞKUR, sivil toplum örgütleri ile koordineli bir biçimde değişen dönüşen personel ihtiyacına yönelik dijital donanımı yüksek kadın işgücü yetiştirmek öncelikli hedefler arasında olmalıdır.
Piyasaların değişen çalışma koşullarına uygun dijital pazarlama kapsamlı eğitimler iş arayan ya da hali hazırda çalışanlar için meslek içi eğitimlerle işgücünün niteliği arttırılmalıdır.
Kadının kamusal alanda daha fazla yer alabilmesi için zihniyeti yeniden inşa etme gerekliliğinden yola çıkılarak Milli Eğitim Müdürlükleri ile; ortaokul ve lise çağlarında kız-erkek karışık toplumsal cinsiyet eşitliğinin öneminin vurgulandığı eğitimler düzenlenmelidir.
Üniversiteler ile entegre olarak toplumsal cinsiyet eşitliğinin kadın erkek herkes için daha iyi bir yaşamın en doğal yolu olduğunun anlatıldığı kampanyalara yer verilmelidir.
Bu sorun unutulmamalıdır ki her şeyden önce bir demokrasi sorunudur. Bu nedenle belki de her şeyden önce siyasette temsil oranı açısından gerekirse yasal zorunluluklarla görünmez engellerin aşılması için çalışmalar yapılmalı siyasilerden bu anamda destek beklenmelidir.
Son olarak, hep kadınların eğitilmesi ile bu sorunun çözülebileceği dile getirilirken bunun gerekli ancak yeterli olamadığını da artık kabul etmek gerekir. Bu sorun bir zihniyet sorunudur. Ve bu sorunun çözümü sadece kadınlar için değil bir bütün olan kadın ve erkekten oluşan toplumun geneli için olumlu sonuçlar yaratır. O nedenle kadınlar kadar bu toplumsal cinsiyet eşitliğinin başta ekonomik büyüme, kalkınma ve gelişme olmak üzere daha mutlu, doyum oranı yüksek ve kaliteli bir toplumun lokomotifi olduğunu empoze eden eğitimler erkeklere verilmelidir. Ataerkil zihniyetin yerini toplumsal cinsiyet eşitliği almadığı sürece tüm çözüm önerileri sadece yaraya pansuman olacak ancak sorunu çözmek için tam bir tedavi niteliği taşımayacaktır.